Kasinové hry bez skutečných peněz 2023

  1. Automaty Golden Glyph Zdarma: Existuje mnoho speciálních symbolů, které najdete v této hře, symbol Wild, který je zobrazen samotným Batmanem, a nahrazuje jakýkoli symbol, takže máte možnost vyhrát další peníze
  2. Automaty Tiki Vikings Online Zdarma - Pokračovat ve čtení najít nejlepší backgammon hry, doporučené backgammon kasin, a nabídky a propagační akce můžete tvrdit, aby vám začal hrát backgammon on-line
  3. 7 Bit Casino 50 Free Spins: Nejlepší kasina Playtech pravidelně dostávají nové výtvory, protože společnost obvykle produkuje několik her měsíčně

Kasino stroj koláče 2023

Automaty Pillars Of Asgard Zdarma
Výhody jsou rozsáhlé a na špičkách prstů
Ruleta Rozhodnutí Online
Zde najdete neustále aktualizovaný seznam bezplatných otočení bez bonusů za vklad
Tam může být pravidlo, kdy dealer tlačí hráče vlevo v ruce v případě, že dům ruka dělá 22

Online kasino hra zdarma

Casino Vklad Přes Giropay
Samotná hra neobsahuje žádná speciální kola ani jiné funkce než kolo bezplatných otočení, které budete pravidelně odemykat
Automaty Laser Fruit Zdarma
Někdy se jedná o kostky, Ruleta jako kolo nebo něco jiného, ale to vše se scvrkává na zjednodušující pravidla a velmi rychlou hru
Automaty Shopping Spree Online Jak Vyhrát

Café Latte? Espresso? Flat white? Pojďme se v tom spolu trošku zorientovat aneb jaké jsou rozdíly v přípravě káv I.

Srdečně nad šálkem kávy zdravím všechny milovníky tohoto zázračného nápoje. Rozhodla jsem se, že pro Vás připravím malý přehled toho, co vlastně znamenají a jsou jednotlivé typy přípravy kávy, aby jste měli představu o tom, co si můžete objednat. Nejedná se tedy o článek plný nových poznatků a přesných návodů na přípravu kávy, ale spíše o milé čtení, které Vám pomůže si v nápojích udělat větší pořádek. Pojďme se tedy dnes vydat společně do zaslíbeného světa plného výrazné vůně.

 

Začnu přípravou káv za pomoci stroje na snad všemi kávomily milované espresso. Abych zachovala v tomto umění a vášně plném tématu alespoň trochu pořádku, rozepíšu se nejprve o verzích bez mléka a poté pozvolna přistoupím k mléku (pro některé samozřejmě bezlaktózovému či rostlinnému). Takže připraveni?
 

Když se řekne slovo espresso, mnozí si zřejmě představí Itálii a usměvavé Italy popíjející kávu z miniaturních hrnečků na ulici jednoho z krásných historických měst. Krásná představa, ale pozor. Ačkoliv je slovo espresso italské, nejspíš pochází z Francie a i mezi odborníky dodnes přetrvávají spory o tom, zda-li tento zprůsob přípravy kávy vznikl u milovníků vína anebo u milovníků těstovin (mimochodem, krásné použití zaběhlých klišé, že?). Ale jak tedy probíhá příprava? Přeskočme fázi výběru a pražení kávy a představme si, že už ji máme i správně naváženou (tedy 7 g na porci, v moderním pojetí to může být až 11 g) i namletou a přesuňme se rovnou k jednomu z krásných pákových kávovarů. Nutno dodat, že na tomto stroji by se nemělo šetřit, protože značnou roli ve výsledné chuti hraje i on. Za výbornou kávou tedy stojí souhra a harmonie jak kvalitní kávy, tak kávovaru a především zkušeného baristy. Samotný proces pak spočívá v tom, že namletá kávová zrna jsou stlačena a prohnána horkou vodou. No a voilá, káva je hotova.

espresso z Wine and Food
 
 
Když ovšem vstoupíte do kavárny, dostanete nabídku nespočtu druhů káv. Většina z nich je tvořena právě espressem, což je ale lidem jako jste Vy nejspíš dost jasné, ovšem co už tak jasné být nemusí (a já se v tom občas pletu) je, jaký je mezi těmi vznešenými názvy rozdíl. Pojďme se tedy podívat nejprve na slíbené kávové nápoje bez mléka.
 
Co je samotné espresso už víte, a tak k němu není potřeba něco hlouběji dodávat, snad jen to, že jeho objem je většinou 20-30 ml, což mě svádí k tomu, ho používat jako kofeinovou verzi panáka, avšak kávoví experti a milovníci by z této mé věty nejspíš protáčely panenky. “Espresso by si měl člověk pomalu vychutnat.” Já vím… Ale člověk by měl věcí… Myslím si, že káva by se zkrátka měla pít tak, aby dotyčnému nejvíce chutnala. A pamatujte – kvalitní espresso má na sobě krásnou krémovou čepičku, tzv. crema. Pak tu máme ještě objemově menší verzi. 10-15 ml ristretta Vám rozhodně vykouzlí úsměv na rtech (alespoň já to tak mám). Připravuje se ze stejné dávky jako espresso, ale kratší dobu. A pokud potřebujete opravdu nakopnout, sáhněte po espressu doppiu (známému také jako double espresso). Je dvakrát tak velké než “obyčejné” espresso a obsahuje ve výsledku dvakrát tolik gramů kávy – jedná se totiž o dvojité espresso. Jestli Vás tohle nepostaví na nohy, tak to snad radši vzdejte a jděte si znovu lehnout (anebo si zajeďte do třeboňské kavárny Pokrok, kde jsem narazila na možnost trojitého espressa). A pro ty, kterým se samotné espresso zdá příliš malé a doppio má až moc kofeinu, zvolte espresso lungo. Má v sobě stejnou dávku kávy, ale objem 40-60 ml, čehož se docílí dolitím vody (1:1). Jako poslední bezmléčná varianta mi tu zbývá americano – pro mě snídaňový evergreen v kavárnách, kde nepodávají filtrovanou kávu. Je to pro ty, kteří si svou kávu rádi vychutnají déle, milují espresso a přitom v něm nechtějí mít mléko, a tak ho prostě zalijí horkou vodou (poměr 1:5). Mě chutná připravené z dvojité dávky espressa. 180 ml štěstí v pořádném hrnku je zkrátka sen každého kávomila.
 
americano z budapešťské kavárny Espresso Embassy
 
 
espresso z bratislavského Urban Coffee
 
S mlékem a kávou se v poslední době začal pojit fenomén latte art. Samotná káva je uměleckým dílem, avšak s krásným obrázkem na jejím vrchu se stává ještě umělěčtější a potěší skutečně i Vaše estetické cítění. Vždy si s pobaveným úsměvem vzpomenu na svoji kamarádku, která mi jednou rozhořčeně vyprávěla o jakémsi chlapci, který: “nejenže nemá rád kafe, ale dokonce si vždycky rozmíchá obrázek. Chápeš to?! ROZMÍCHÁ!” Fantazii se meze nekladou. Baristé “malují” mlékem všemožné i nemožné. Květiny, listy, labutě, zvířátka… A největšími přeborníky v latté art v Praze jsou podle mě baristé z Cafefin. Nedávno jsem na jejich instagramu narazila na vílu Zvonilku. 
 
flat white z Mamma Coffee v Praze a café latte z VNITROBLOCKU
 
         
 
V60 a cappuccino z KCHJ v Praze a latte z kavárny Ye’s v Praze  
 
        
 
Když už jsme se přesunuli k variantám espressa s mlékem, je nutné začít u cappuccina. Nejen, že ho zná snad úplně každý, ale také je vpodstatě základem všech ostatních typů káv s mlékem. Mléko je vyšlehané a nemělo by dosáhnout bodu varu (ideální teplota je 65 stupňů), protože by se změnila jeho chemická struktura a nejen, že by bylo obtížné ho vyšlehat, ale změní tím i svou chuť. Ideální poměr je rozdělení mléka, kávy a pěny na třetiny – tedy třetina šálku je naplněna espressem, třetina mlékem a třetina pěnou. V základě jednoduché a jakou to umí udělat radost.
 
cappuccino z Original Coffee v Praze
 
 
Přesuňme se nyní například ke café latte. Z káv připravovaných s mlékem je to asi to největší. Má okolo 300 ml mléka s mléčnou pěnou a dle mého názoru je ideální hlavně k snídani. Občas si ho dávám i k svačině, když nemám tak velký hlad, protože ta dávka mléka umí člověka pěkně zaplácnout. Espresso macchiato je pro ty, kterým připadá samotné espresso příliš chuťově silné a nechtějí velkou kávu s mlékem. Je do něj přidáno pár lžiček vyšlehaného mléka. Naopak latte macchiato je pak něco s čím se setkáte hlavně v Itálii. Je takovým opakem espressa macchiata, tedy našlehaným mlékem s pár lžičkami espressa. A co je espresso con panna? Pokud Vám řeknu, že panna znamená šlehačka, bude to nejspíš všem okamžitě jasné – zkrátka espresso se šlehačkou. Pak je tu mé milované flat white, které se do světa dostalo z Nového Zélandu a Austrálie a troufám si říct, že si získalo srdce všech kávomilů velmi rychle. Jeho tajemství spočívá ve dvojité dávce espressa a mikropěně. A co že je to ta mikropěna? Je vpodstatě velmi podobná pěně klasické, avšak okem na ni nejsou viditelné bublinky. Mléka je v tomto nápoji podstatně méně, ale vůbec to není na škodu, protože se alespoň silněji projeví charakter kávy, ze které Vám nápoj připravili. A jako poslední, které mě napadá tu máme cortado. Oblíbila jsem si ho v létě ve Španělsku, protože i přes to, že je teplé, zbytečně Vás nerozpálí a energie Vám dodá až až. Jedná se o espresso zjemněné malou dávkou mikropěny. A nakonec ledové kávy. Jednou jsem se v Kavárně co hledá jméno zeptala, jestli mají i ledové kávy, slečna se usmála a řekla mi, že mi mohou jako ledovou připravit jakoukoli, kterou mají v nabídce, a tak usuzuji, že to mohou být vlastně úplně jakékoliv verze kávy, o kterých jsem mluvila, podávané s ledem. Jako ledová kávová „pochoutka“ existuje také affogato, což je kopeček smetanové zmrzliny zalitý espressem. A pak tu máme ještě jednu ledovou specialitu – frappé, které je vynálezem Řecka. Jedná se o ledovou kávu, která je většinou sladká a neobsahuje mléko. Může se připravit z espressa, avšak v originále je z rozpustné kávy, která se pak jednoduše smíchá s cukrovým sirupem, a protřepe s ledem a nalije přes sítko do vysoké sklenice s dalším ledem. 
 
cappuccino a café latte z EMA espresso baru a americano a café latte z Coffee Break and Cake
 
        
 
cortado z budapešťské kavárny MADAL
 
 
flat white z pražského Jenu a espresso macchiato z Ye’su v Praze
 
       
 
ledové latte z kavárny Můj šálek kávy v Praze

 
Doufám, že se mi za pomoci úžasné a čtivé knihy U kávy o kávě a kávovinách od Jozefa Augustína a informací získaných z mého zvýdavého vyptávání se v kavárnách podařilo alespoň trochu přiblížit magii, která se za jedním malým šálkem espressa skrývá, a tak až si budete objednávat svou kávu, budete mít představu o tom, co zhruba čekat. A pro nadšence vřele doporučuji si onu knihu pořídit. Věřte, že nebudete litovat, je krásně napsaná a potěší i kávového „lajka“ jako jsem já.
 
A jakou z těchto káv máte nejraději?
 
P.S.
A jaký význam má vlastně slovo espresso? Něco jako “expresně pro vás”. A onen název cappuccino? Pochází od kapucí kapucínů římskokatolické mnišské řehole.

5 odpovědí na “Café Latte? Espresso? Flat white? Pojďme se v tom spolu trošku zorientovat aneb jaké jsou rozdíly v přípravě káv I.”

Napsat komentář: Klára Lampová Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

%d bloggers like this: