Trocha Španělska v šálku kávy

To, že existuje nedaleko Vyšehradu obchod se španělskými delikatesami jménem Sabores jsem věděla dlouho, ale vůbec mě nenapadlo spojovat si ho s kávou. Naopak jsem si vždycky říkala, že bych tam ráda zašla někdy na víno a španělské tapas. Co jsem ale nevěděla je, že Sabores má také internetový obchod, který si ke mě našel náhodou cestu, když jsem zrovna byla přímo ve Španělsku. Dostala jsem nabídku vyzkoušet jejich kávu, kterou je možné pořídit na jejich e-shopu eDelikatesy. Když jsem se tedy vrátila ze slunného Španělska, čekalo na mě jedno malé Španělsko také doma.

Hned jak mi moc milý kurýr balíček předal, nadšeně jsem začala prohlížet všechny ty dobroty. Můj pohled spočinul na velkém pytli zrnkové kávy a nemohla jsem se neusmát. Otevřela jsem ho a ihned na mě zavála intenzivní vůně. Přičichla jsem si blíže a ucítila známé kávové aroma s intenzivními čokoládovými tóny a už na nic nečekala. “Dáme si espresso?” Zeptala jsem se a vytáhla dva šálky. “Jasně!” Sáhla jsem také po krásné krabičce s šesti zabalenými bonbony a na tácek vyndala od každé příchuti jeden. Nevynechala jsem ani tabulku tureckého medu, ze které jsem odlomila pár kusů, protože jsem zkrátka chtěla ochutnat všechny ty dobroty spolu s kávou. Abych si to celé udělala pěkné, vydala jsem se s těmi lahodami ven a chystala se udělat chvilku klidu.

Ještě než vám ale povyprávím, jaké to všechno bylo, stálo by za to říct pár slov o kávě. Jde o směs Guatemaly, Peru a Brazilie a vyznačuje se svou silnou a hořkou chutí. Incapto je společnost sídlící ve španělské Tarragoně, která si zakládá na produkci kvalitní kávy s ohledem na životní prostředí. Je pro ně důležitý také příběh, který se za kávou skrývá – tedy příběh člověka, který ji vypěstoval. Ale zpět k mému vyprávění…

Vzala jsem šálek do ruky, příjemně se o něj hřála a užívala si momentu tady a teď. Espresso vonělo intenzivněji než samotná zrnka, v chuti krásně vynikla čokoláda a opravdu jsem z něj byla nadšená. Kdo mě trochu zná, tak ví, že samotné espresso není moje nejoblíbenější varianta kávy, takže to je opravdu poklona. 

Postupně jsem se pak chystala vyzkoušet i to ostatní. Jako první jsem sáhla po bonbonech, ze kterých se vyklubaly sušené fíky v čokoládě s různými variantami náplně. První byla s bílou čokoládou venku i uvnitř. Když jsem si do ní kousla, musela jsem zavřít oči a zmohla se jen na spokojené “mňam”

Usrkla jsem si k tomu trochu kávy a pokračovala v ochutnávání. Jako další po chvíli přišel na řadu fík v mléčné čokoládě s nugátovou naplní. No, zkrátka lahoda.

Nakonec došlo i na hořkou čokoládu s karamelem, které se také nedalo nic vytknout.

V takových chvílích, kdy pijete kávu a k tomu ukusujete takové dobroty, máte pocit, že svět je krásný a úplně v pořádku. Celému prožitku dodalo na intenzitě slunečné počasí a hřejivé paprsky, které na mě dopadaly. Jsem si ale jistá, že při sychravém počasí by se zase postaraly o útulno a pohodu.

Nakonec jsem si dala espresso ještě jedno a k němu přikusovala turecký med. Pamatuji si, že jsem ho poprvé ochutnala jako malá v Řecku a od té doby se mi nepodařilo sehnat opravdu dobrý. Tedy až doteď, protože Turrón Duro je opravdu výborný a skvěle se svou sladkou chutí hodí k hořkému intenzivnímu espressu. 

Další den jsem pak vyzkoušela zkombinovat kávu s mlékem a pochutnala si u toho na dalším fíku v čokoládě. Udělala jsem si cappuccino, ve kterém byla intenzivní chuť espressa zjemněná našlehaným mlékem a dostala takový lehký oříškovo-kakaový nádech s hořkým ocáskem. Bylo to krásné zpříjemnění líného nedělního odpoledne.

Protože filtrovaná káva je součástí téměř každého mého dne, musela jsem vyzkoušet i tuto variantu. Zvolila jsem 24 g na 300 ml vody a za pomoci mé milované V60 vykouzlila příslib lepšího rána. Káva byla opravdu intenzivní a narozdíl od espressa vynikla i její acidita, avšak na úkor čokoládového nádechu. Ráno mi to opravdu zlepšilo, ale musím se přiznat že předešlé varianty mě ohromily víc. Ale kdo ví, třeba byste to měli naopak. 

Vzhledem k tomu, že mi přijde, že coldbrew má velmi často tendenci prohloubit v kávě právě jemnější tóny, musela jsem vyzkoušet Incapto i jako tenhle osvěžující nápoj. Nezklamal mě. Chuť byla opravdu příjemně čokoládová, možná trochu do oříšků a pro teplé dny je podle mě skvělou alternativou k šálku hřejivé kávy. A pokud byste si ho z této kávy chtěly vyzkoušet, tak jsem použila 100 g zrnek na 1 l studené filtrované vody. Kávu jsem namlela nahrubo a nechala přes noc v lednici a poté použila V60, abych se zbavila louhovaných namletých zrnek. 

Pokud bych se měla rozhodnout, v jaké formě mi zrnka chutnala nejvíc, tak bych volila espresso a cappuccino. Upřímně mě nejméně oslovil filtr. Přijde mi, že tolik nevynikne příjemná čokoládová chuť, což je u takové kávy škoda. Pokud se ale nepletu, káva je primárně určená právě na přípravu nápojů na bázi espressa. A když tak nad tím přemýšlím, stálo by za to vyzkoušet i espresso tonic!

A nesmím zapomenout na kaštanové pyré, které mi udělalo ohromnou radost. Miluji kaštanový dort s čokoládou a dlouhou dobu jsem si ho neudělala… když už mám tedy hlavní ingredienci, nic mi nebrání v tom si ho upéct. Jen si budu muset pospíšit, protože se u té skleničky objevuji až příliš často s lžičkou v ruce a ze záhadného důvodu je tam kaštanového pyré méně a méně. 

Pokud byste tedy chtěli na chvíli utéct od všedních dní a starostí do světa vůní a chutí, rozhodně doporučuji si udělat radost kávou a něčím na zub na eDelikatesy. Trocha toho španělského závanu vás určitě pohladí na duši. Anebo můžete udělat radost někomu blízkému.

P.S.
A já si jdu vypít zbytek coldbrew a pustím se do toho kaštanového dortu. 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *