Třetí adventní neděle – co takhle dát si svařák nebo nějakou specialitu?

S příchodem třetí adventní neděle nám zbývá jen týden a kousek do Vánoc. Ať už patříte k těm, kteří zběsile dohání, co nestihli zařídit, anebo k těm, co jsou v klidu a vše mají připravené, zajít si na něco dobrého potěší v obou případech. Dnes mám pro vás pár tipů na něco na zahřátí duše i promrzlých rukou a navození vánoční atmosféry.

Kde si můžete dát opravdu dobré svařené víno?

Cafe a gramofon – trhá mi to srdce, ale následující týden je poslední šance užít si atmosféru krásné kavárny s krásnými majitelkami, 22.12. bohužel kavárna končí, ale rozloučení jejich poctivým svařákem by mohlo být dostatečně důstojné. (A kdo ví, třeba to není navždy…)

glyph-logo_May2016

Minská 775/4, Vršovice, Praha 10

Modi – tímto svařeným vínem jsem s mojí Svařákovou královnou (ano, ty víš, že mluvím o tobě) odstartovala letošní sezónu a byl to velmi úspěšný start.

glyph-logo_May2016

Myslíkova 32, Praha 2, 120 00

Boho Cafe & Store – útulná a stylová atmosféra téhle kavárny vás dostane sama o sobě (kdo ji znáte, víte, o čem mluvím), ale zalézt si odpoledne, kdy už unavené slunce zalézá za horizont a zahřát se v příšeří u svíčky jejich voňavým svařeným vínem je teprve něco. Tady jsem asi poprvé na vlastní kůži pochopila, co je to hygge.

glyph-logo_May2016

Ondříčkova 2361/6, 130 00 Praha-Vinohrady

Coffee Cube – sice nemám fotku, ale věřte, že je to jen proto, jak moc byl svařák dobrý – ani mě nenapadlo, že bych ho měla zdokumentovat pro případné povídání na Kávomilník.

glyph-logo_May2016
29402418_768282213366758_7664670624941342720_n

Jakubská, 110 00 Praha, Česká Republika

Supertramp – sednout si za velké okno, z tepla pozorovat zahrádku pomalu se nořící do zimního spánku a k tomu si ruce hřát o kořeněné svařené víno s mandlemi, pomerančem a rozinkami je přesně to, co bych dělala v době adventu nejraději skoro pořád.

glyph-logo_May2016

Opatovická 160/18, 110 00 Praha 1-Nové Město

A mezi námi kávomily, nejen Poctivý svařák na vánočních trzích třeba na Tylově náměstí nebo v Manifestu je fajn, na Jiřího z Poděbrad je přímo pod stromečkem malý stánek, kde mají také dobrý.

Teď přistoupíme k slibovaným specialitám, které nemají úplně všude.

Monolok – když jsem ochutnala jejich kurkuma latte, tak jsem měla trochu obavy, protože jsem s ním neměla před tím úplně dobré zkušenosti, ale byla jsem mile překvapena, protože bylo hřejivé a vonělo kromě kurkumy i po skořici.

glyph-logo_May2016

Moravská 1540/18, 120 00, Praha, Vinohrady

Alf&Bet – v tomhle případě jde tak trochu o specialitu “udělej si sám” aneb cappuccino s lineckým kolečkem, protože to k Vánocům prostě patří.

Světova 454/2 , 180 00 Praha 8 – Libeň

Truhlárna – perníkové cappuccino v Truhlárně potěší všechny, co rádi něco sladkého a perníčky.

glyph-logo_May2016

Františkánská zahrada, Jungmannovo náměstí 19, Praha 1

Donutshop – když jsem ochutnala horkou čokoládu se slaným karamelem a šlehačkou v Donutshopu, tak jsem na chvíli i přestala mluvit, aby mi ani na vteřinku neutekla pozornost od té dokonalosti.

glyph-logo_May2016

nám. J. z Poděbrad 1658/11, Vinohrady, 130 00 Praha 3

Donutshop – máte rádi Harryho Pottera? Já se ke knížkám i filmům vždycky ráda vracím. Takže když jsem zjistila, že si máslový ležák můžu dát v Praze, nemohla jsem to nechat jen tak. Tenhle kouzelný nápoj s kapkou alkoholu zahřeje a potěší každého milovníka kouzelnického světa (vlastně i ty ostatní :)).

glyph-logo_May2016

nám. J. z Poděbrad 1658/11, Vinohrady, 130 00 Praha 3

Headshot Coffee ve Františkánské zahradě – ideální alternativou ke svařenému vínu je svařený mošt. Teplý šálek sladkých jablek s vůní skořice a hřebíčku je milé predvánoční pohlazení.

glyph-logo_May2016

Palackého 720/5, 11000, Praha

Coffeeroom – tak tady se mi stala taková příhoda… S odhodláním ochutnat během jednoho dne co nejvíc zimních specialit pro dnešní povídání, protože si je vlastně tolik nedávám, jsem se vydala na průzkum. Tušila jsem, že Coffeeroom nezklame, a tak jsem se ihned vrhla na prostudovávání jejich sezónní nabídky. Pak ale zazněla otázka: „Co si dáte?“ V hlavě mi během setiny sekundy prolétlo dlouhé zamyšlení nad tím, co právě dělám. Honím se za každou cenu za specialitami, jen abych je měla v článku… kávu mám nejraději bez cukru a příchutí – je to vážně to, co dneska chci? Dopadlo to tak, že jsem odešla s kelímkem filtrované kávy (která byla mimochodem vážně skvělá)… V duchu jsem si ale říkala, že to vlastně v jistém smyslu vánoční specialita je, protože má na sobě razítko Santy.

glyph-logo_May2016

Korunní 74, Vinohrady, 101 00, Praha

Takže vám přeji krásný předvánoční čas a hlavně si dejte něco, na co máte v tu chvíli doopravdy chuť.

P.S.
Když jsem v posledních třech dnech poletovala po Praze, všimla jsem si, že zimní speciality nabízí nejedna kavárna. Ochutnat všechny bych ale nestihla, a tak vám aspoň pro inspiraci řeknu, co jsem zahlédla. Třeba jste je už ochutnali anebo vás to naláká a alespoň mi budete moci dát vědět, jaké jsou. Tak třeba kaštanové a dýňové latte v Coffeeroomu (jsem si jistá, že bude skvělé, protože jejich perníčkové jsem před pár lety chutnala a nebyla jsem zklamaná), perníčkové latte v Chroast Coffee anebo medvědí mléko v Supertramp (pro ty, kteří neví oč jde – teplé mléko s rumem, kořením a medem).

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *