Etapa

Kavárny už zase fungují naplno, a tak se všichni kávomilové mohou opět povalovat a načerpávat inspirativní atmosféru, příjemnou náladu a pohodu v místech provoněných čerstvě mletými zrnky. Pro mě se jednou z mých prvních „opravdových“ návštěv kaváren po odmlce stala karlínská Etapa a po té dlouhé pauze to byl opravdový balzám na duši.

Už z dálky jsem pozorovala rohový žlutý dům, na který mezi zelenými stromy dopadaly paprsky jarního slunce a obklopovaly ho stolečky s čerstvým jarním kvítím ve vázách. Okna zkrášlovaly truhlíky s rostlinami, z otevřených dveří se tlumeně ozývalo cinkání lžiček o šálky doprovázené pohodovou hudbou a sem tam vyšla ven slečna a zkontrolovala, jestli v tom líném a teplém odpoledni některému ze sedících kávomilů nechybí nějaká ta dobrota ke štěstí.

Když dorazil i můj kávový doprovod, vydaly jsme se obě vstříc kávovému aromatu a vůni sladkého pečiva. Prošly jsme kolem barového pultu s kávovarem a vydaly se do místnosti po pravé straně, kde na nás čekala dvě křesla s nižším stolkem u okna s pruhovaným přehozem. Na všech stolech ležely čtverečky s QR kódem, kterým můžete aplikací Querko rovnou zaplatit. Celá místnost byla jednoduchá v jemných pastelových barvách a plná denního světla, zelených rostlin a se starším nábytkem, u kterého posedávali spokojení milovníci kávy. S úsměvem jsme se posadily a mě hlavou běželo jen to, jak je krásné mít možnost si v kavárně zase jen tak pobýt.

Když nám nesmírně milá slečna přinesla dva lístky s nabídkou, nevěděla jsem, co mi dělá větší chutě a začala litovat, že jsem sem nešla na oběd (inu, alespoň mám důvod proč se do Etapy vydat znovu). Z rozmanité nabídky káv, teplých nápojů, limonád, specialit a drinků nebylo lehké si vybrat. Tak třeba horké kakao se skořicí a lískooříškovým mlékem znělo fantasticky, nebylo by ale nejlepší dát si ho k snídani? Anebo Rebarborový fizz, když mám tu rebarboru tak ráda? No a vlastně mají i muesli s pečenou rebarborou… Nakonec zvítězily dvě limonády a dvě kávy.

Cold brew bylo vinikající s kapkou mléka i bez. Cítila jsem v něm vůni i chuť kakaa a k jarnímu odpoledni byla ledová káva ideální.

Cappuccino bylo jemné asi jako všechny ty pastelové tóny barev a rozkvetlé kvítky na venkovních stolech a k pomalému vysedávání se usrkávalo jedna báseň.

Obě limonády byly také moc dobré, zaujalo nás, že nebyly vůbec sladké a plné ovocné a bylinkové chuti. Heřmánková skutečně pohladila po duši a voněla jako byste si k heřmánku zrovna přičichli. Višňová s rozmarýnem měla nejen nádhernou barvu, ale v sobě i malé kousky višní.

Během slastného pochutnávání si na všech těch dobrotách a nasávání kavárenské atmosféry jsem se vydala i k prohlédnutí si stolu naproti baru. Pyšně se tam povalovalo kváskové brownies s arašídovým máslem, banana bread, mrkvový chlebíček a ve sklenici byly pistáciové sušenky s bílou čokoládou. Kromě těhle dobrot jsou ale na stole i různé knihy, šálky, hrnky, misky anebo domácí granola. Všechno to působilo jako zátiší provokující malíře zvěčnit ho na plátno. A když pak pohledem přejdete k průchodu do další místnosti a podíváte se nad něj, uvidíte malé nenápadné kulaté okénko s knihami. Takové malé detaily umí udělat radost a jsou tím posledním kouskem zapadajícím do dokonalé skládačky, kterým je krásný podnik.

Jak je zřejmé hned na první rozhlédnutí, jídlo tu hraje velkou roli, a aby taky ne, když Etapa vznikla pod rukami vítězů foodblogu roku 2019 Petra a Gábi známých pod PG foodies. Etapa vám tak každý den také nabídne pořádný brunch, u kterého nesmí chybět jejich vlastní kváskový chléb. Tak kdy se vydáte? Já jsem se třeba vydala na brzký oběd hned další den. Posadila jsem se u malého stolku na starou školní židli, nechala se unášet vůní mého batch brew s nádechy lesního ovoce v dlaních a čekala jsem, až dorazí další z mých kávových doprovodů, abychom si objednaly něco na zub.

Připojila se ke mě po chvíli s šálkem espressa macchiata a začaly jsme vybírat. „Nemáme to sice v menu, ale dnes si můžete dát domácí wafle s čerstvými jahodami.“ Usmála se slečna a nechala nám na stole mě už známé lístky s nabídkou. V té pohodové a poklidné předpolední atmosféře, která skoro vybízela k tichému rozjímání, mou spolukávopovalečku z ničeho nic zasáhla pořádná sprcha z okna nad ní. Nechápavě se podívala nad sebe a dřív, než stačila cokoli říct, se ozvalo: „Tak my vás slečny asi přemístíme, ať vás to úplně neosprchuje. To asi nahoře někdo zalejvá.“ A s milým úsměvem nám bylo nabídnuto se přesunout. Když jsem pak seděla u stolku pod stromem, myslela jsem na jediné – ať už to zaléval kdokoli, má štěstí, že bydlí nad takovým kávovým pokladem!

Po chvíli už jsme si za zvuků šumění listí nad námi pochutnávaly na domácím kváskovém chlebu s pomazánkou ze sušených rajčat a nemohly si ho vynachválit.

Naše návštěva měla být ale zřejmě ve smyslu neustálého přesouvání, protože po chvíli začalo vydatně pršet. Skoro jsem začala uvažovat nad tím, že se dneska nebudu muset sprchovat. Opět jsme se tedy přesouvaly, avšak rovnou dovnitř. Za ten den jsem vystřídala tolik míst v kavárně, že jsem si skutečně mohla užít její atmosféru pokaždé trochu jinak. Ale řeknu vám, každé z těch míst mělo něco do sebe. A když si pochutnáváte na fantastických waflích s čerstvými jahodami, usrkáváte cappuccino a oknem pozorujete jarní déšť, není co dodat.

Etapa je kouzelná. Je klidnou oázou pro duši a místem, ze kterého se vám nebude chtít odejít, a když už budete muset, hned začnete vymýšlet, kdy se tam vydáte zpět. U mě to bude pravděpodobně velmi brzy.

Co vy a Etapa? Už jste v ní byli?

P.S.
Etapa má na svých stránkách také eshop, ve kterém si spoustu dobrot můžete objednat. Mají dokonce i žitný kvásek.

Urxova 479/6, Praha, 18600, Česká republika

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *