Pressca

Protože předpokládám, že všichni, kdo čtete Kávomilník, jste milovníci světa kávy, tak jsem se rozhodla se s Vámi podělit o zajímavost v evropském kávovém prostředí. V Čechách se totiž objevila novinka v přípravě kávy – Pressca. Zároveň začal školní rok, a tak pro ty z Vás, kteří jsou studenti, může být tento článek malou inspirací.

 

Co je vlastně Pressca? 
 
Inu, to je dobrá otázka. Při prvním pohledu mě napadlo, že to je asi nějaký “nový aeropress”. Při druhém pohledu jsem se začala domnívat, že to bude asi něco “mezi aeropressem a frenchpressem”. No a při třetím pohledu už jsem byla zvědavější a došlo mi, že to není ani jedno, je to zkrátka Pressca. 
 
 
Je to originální “hrnek” či “připravovač kávy”, který Vám umožní rychle a jednoduše připravit tento lahodný nápoj. Filtr zajistí, že vaše káva nebude mít lógr a ke všemu je z nerezové oceli, takže není potřeba kupovat papírové filtry a stále je měnit, jako je tomu například u zmiňovaného aeropressu. 
 
Pressca se zrodila v Brazíli. Brazilští milovníci kávy hledali způsob či nástroj, ve kterém si mohou kávu pohodlně a jednoduše udělat a zároveň si ji vzít s sebou do práce. Na podzim roku 2016 tak vznikla první Pressca a až do ledna následujícího roku se testoval tento výrobek mezi lidmi. Brzy se stal velmi oblíbeným a v Brazílii je hojně využíván. Kromě Jižní Ameriky je Pressca k dostání i v USA. Co se týká Evropy, probíhají obchodní jednání např. se Španělskem, ale jediné a první evropské místo, kde ji koupíte je Česká Republika. No a jak se sem dostala?
 
Český příběh začíná kávomilem Martinem Vojtěchovským z mladé začínající firmy LIKED s.r.o., který byl tak laskavý a podělil se se mnou o vznik myšlenky dovážet Presscu právě do Čech. Svěřil se mi, že kávu má rád a čím více jí pil, tím více nových způsobů její přípravy vyzkoušel. Když se dostal přes frenchpress k aeropressu, byl stále nespokojený s tím, kolik toho musí vykonat, než kávu připraví a ve výsledku ji stejně musí přelít do hrnku či termohrnku, aby mohl vyrazit na cestu. To se ovšem změnilo před rokem, kdy ho navštívil jeho kamarád z Brazílie, kde se káva pije opravdu hodně a s chutí. Tento kamarád ho seznámil s Presscou, která ho okamžitě zaujala. “-hned jak jsem to uviděl, tak jsem si řekl, že to je přesně ono, co bych chtěl používat. Jednoduché, pěkné, designové, ale hlavně snadná příprava kdekoliv a kdykoliv.” vysvětlil mi. S překvapením pak zjistil, že do Evropy se nic takového nedováží a brzy se mu podařilo od brazilského kamaráda získat kontakt na výrobce. Objednal si pár vzorků a byl nadšen. “Pressca mě opravdu nadchla a již půl roku si v tom připravuji kávu 1-2 denně.” Řekl mi pan Vojtěchovský. Z jeho odhodlání a nadšení brzy vznikla obchodní spolupráce s Českou Republikou a Brazílií. No a právě díky němu si můžeme vychutnat Presscu i u nás. Pořídit si jí můžete zde v oficiálním eshopu. K mání je hned v několika barvách. 
 
Pojďme se teď pomalu přesunout k mé zkušenosti a mému pohledu na Presscu… Osobně jsem zvolila hnědou barvu, protože mi přišla elegantní a například růžová či zelená na mě působí moc “křiklavě”. Když mi Pressca dorazila a já ji rozbalila, byla jsem mile překvapena – ačkoliv je to plnohodnotný “výrobník” kávy, je lehčí než můj obyčejný termohrnek. Těšila jsem se až vyrazím ven, a tak budu mít možnost Presscu vyzkoušet. No, ale jak má nedočkavost sílila, vyzkoušela jsem přípravu už doma. No, co, alespoň budu mít první pokus “nanečisto”…
 
 
 
Před přípravou doporučuji shlédnout krátké instruktážní video na webových stránkách výrobce, které Vám jednoduše osvětlí, jak s Presscou zacházet. Jako druhý bod doporučuji výrobník kávy před prvním použití umýt, aby byl naprosto čistý a nic tak neovlivnilo chuť Vaší kávy. Já jsem za video osobně opravdu vděčná, protože mé první kávování se mi příliš nepodařilo – málo jsem utáhla spodní víčko a filtr pístu, tudíž mi káva protékala. Doporučuji se tedy opravdu ujistit, že jste všechno správně utáhli. Třetím bodem bych upozornila na dodržení maximálního naplnění vodou – pokud byste Presscu naplnili nad vyznačené MAX, mohlo by se Vám stát, že obsah vyteče. Jako čtvrtý bod doporučuji příliš netlačit na píst, pokud by to šlo ztuha. Osvědčilo se mi spíše pomalé stlačování, které pak probíhá hladce. A pozor! Při stlačování mějte horní víčko vždy otevřené. Pokud dodržíte tyto základní body, nevidím důvod, proč by se Vám mělo cokoli pokazit.
 
          
          
 
Při druhém pokusu už jsem si dávala pozor a příprava kávy byla hračka. Hrála jsem si s množstvím kávy, a tak jsem si udělala slabší než tu první (tedy z původních 14 g kávy jsem klesla na 7). Dávkování si však můžete upravit samozřejmě dle Vaší chuti, protože jediné pravidlo, které po Vás Pressca požaduje, je aby Vám chutnal Váš nápoj. A další malý tip – nelekejte se tak jako já, pokud Vám nepůjde píst stlačit až úplně na dno a bude malinko “vykukovat”. Pressca je na to stavěná a nijak ji to neškodí. 
 
 
 
Do třetice jsem se rozhodla vzít Presscu na výlet. Jela se se mnou podívat a projít po Kašperských Horách. Doma jsem si navážila kávu, vzala Presscu a vyrazila. Možná Vás teď napadá, kde v Kašperkách jsem asi sehnala horkou vodu? Inu, mám pro Vás odpovědi hned dvě – vzala jsem si s sebou horkou vodu do termosky, ale stejně jsem zkusila štěstí a poprosila v malé hospůdce, jestli mi do Presscy vodu nenalijí. S úsměvem Vás určitě neodmítnou. 🙂 
 

 

 
Vzala jsem tedy Presscu do svých promrzlých rukou a vydala se toulat po podzimních kopcích a lesích. Na takové procházky je na ní skvělé, že udržuje teplotu nápoje. Popíjela jsem ji průběžně asi dvě hodiny a vydržela mi krásně teplá. Dokážu si tedy představit, že si ráno doma připravím kávu a vypiji ji až v poledne ve škole, kde si pak udělám na druhou půlku dne další. 
 
A závěr? Upřímně se přiznám, že zprvu jsem moc nevěděla, co si o tomto výrobku myslet. Osobně totiž miluji krásný a dlouhý kávový rituál, kdy si pomalu připravuji svůj nápoj a užívám si každé minuty. Pečlivě si pak vyberu krásný hrnek a do něj kávu přeliji. V dnešním uspěchaném světě ale na to po většinu dní není příliš času. Jednu dobu jsem si do školy nosila z nouze frenchpress, ale moc dlouho mi to nevydrželo. Pressca je tak pro mě perfektním řešením, ke kterému se ráda uchýlím vždy, když budu vědět, že mě čeká dlouhý a hektický den. 
 
P.S.

 

Osobně doporučuji si párkrát vyzkoušet Presscu v pohodlí domova a přijít na to, jaké množství kávy a délka louhování bude vyhovovat Vaší aktuální chuti. Pak už si zkrátka doma připravíte množství kávy a můžete běžet do světa.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *