Prague Coffee Festival 2017

Konečně je to tady! Tak dlouho jsem se těšila na den plný skvělé výběrové kávy a jsem z něj tak nadšená, že se s Vámi o své dojmy chci podělit ještě dnes, když mám hlavu plnou kofeinu a všechny zážitky v paměti “čerstvé”. Zároveň se zítra na druhý den Prague Coffee Festivalu nedostanu, ale aspoň Vás třeba navnadím, pokud tam máte v plánu jít až zítra.

 

Moje kávové dobrodružství začalo poněkud hekticky, zapsala jsem se totiž na workshop od 10:30 dopoledne a teprve v 10:00 jsem vyrážela z domova – trochu maraton, ale stihla jsem to! Původně jsem si ještě před začátkem chtěla dát espresso, ale místo toho jsem pospíchala rovnou na workshop – Džezva, moka konvička a frenchpress.
 

Velmi milý barista nás přivítal na jeho prvním workshopu ten den. Nejprve nám ukázal, jak moc namletá káva je vhodná na jaký nápoj a poté nám začal vyprávět o džezvě a u toho ji připravoval. Udělal jednu sladkou s kardamonem a jednu pouze z kávy. Protože ho trošku zlobila plotýnka, na které džezvu ohříval, začal během toho připravovat i kávu v moka konvičce. Upozornil nás, na co si dávat pozor a nakonec nám dal obě kávy ochutnat. 
 
Co se týká moka konvičky, plotýnka už začala docela poslouchat a my napjatě pozorovali, jak se rodí káva.
 
 
Při posledním způsobu přípravy kávy – frenchpress – dokonce přizval jednu z účastnic jeho workshopu, aby si to vyzkoušela. Bylo to milé a příjemné zpestření. Pokud jste tedy přihlášeni na tento kurz, máte se na co těšit.
 
Po prvním workshopu tohoto dne jsem se vydala ke kávovým barům. Prošla jsem dvorkem vyzdobeným stánky s občerstvením a mlsně obdivovala, co se kolem mě děje. Narozdíl od minulého ročníku, kde byly brew bary a espresso bary v odlišném patře, se tentokrát promíchaly a byly různě rozprostřené po prostoru.
 
 
Ochutnala jsem kávu z berlínské pražírny Populus Coffee, která opravdu stála za tu dlouhou frontu. Vzala jsem si tuto podmanivou vůni s sebou na procházku po festivalu, abych si udělala přehled o tom, kde jaký bar je.
 
 
Když jsem se trochu zorietovala, zvolila jsem filtr – tentokrát z další zahraniční pražírny Rocket Bean Roastery, kde o zábavu opravdu nebyla nouze. Baristé vtipkovali s kávomily před nimi a z filtrování kávy udělali show.
 
U filtru jsem pak ještě chvíli zůstala a ochutnala jsem drip z kavárny Caffka, kterou se už dlouhou dobu chystám navštívit a také z Dos Mundos.
 
 
Ovšem když bych Vám měla popisovat každou kávu, kterou jsem ochutnala, četli byste to asi dva dny a navíc by to ani nebylo moc zábavné… Zkrátka, ochutnala jsem nepřeberné množství káv od českých i zahraničních pražíren. A jaké byly? Každá osobitá a všechny mi chutnaly. Vřele tedy doporučuji First Crack Coffee a Amáres Coffee z Poděbrad, Coffee Imrvére anebo také Athénskou kavárnu taf.
 
 
Na chvíli jsem si pak dala pauzu a vydala jsem se směrem k místu, kde se chystala soutěž v latté art. Dorazila jsem tam o chvilku dřív a měla jsem úžasnou příležitost vyzkoušet si kreslit mlékem na kávu. Má první kává z pákového kávovaru! Už dlouho si plánuji navštívit nějaký baristický kurz, ale že se mi tahle příležitost naskytne i bez něj, mě opravdu nenapadlo… No, mé první latté art sice nebyla žádná sláva, ale byla jsem nadšená ze samotného zážitku.
 
 
Pak začala soutěž v latté artu. Shlédla jsem první kolo a dokonce kávu ochutnala, ale pak se vydala dál do víru kávového světa, abych stihla vše, co jsem měla v plánu.
 

 

Zastavila jsem se v obchůdku se suvenýry, kávovým příslušenstvím, látkovými taškami (které jsou pro kávomily téměř nezbytné), knížkami, výběrovou kávou a oblečením.
Jedno tričko jsem si pořídila, protože zkrátka nešlo odolat. Inu, posuďte sami.
 
 
Poté jsem se vydala na další kolečko v ochutnávání kávy a zastavila se také u stánku s čokoládou Lindt.
 
Při prozkoumávání jsem se zastavila u stánku, kde měli volně k rozebrání semínka kávovníku. I přes to, že nemám sebemenší ponětí, jak si vypěstovat svou vlastní kávu, jsem si semínka pořídila. No uvidím, jak se mi bude dařit. Vzhledem k mým zahradnickým schopnostem to nevidím moc dobře.
 
 
Ochutnala jsem také kávu Sofee. Je to originální nový projekt baristů z Ambiente, kteří se rozhodli udělat kávu velmi koncentrovanou, jemnou, která mi chutí připomíná kakao a ovoce. A v čem je ta originalita? Je to káva, která je vytvořena ve větším množství – obsahuje tedy několik porcí kávy v jendom balení a v ledničce Vám vydrží otevřené až deset dní.
 
 
Všechen ten ruch, vůně kvalitní kávy, spokojené úsměvy lidí, veselé poznámky baristů, příjemné prostředí a dobrá nálada byla neskutečně nakažlivá. Vůbec se mi odtamtud nechtělo. je tak krásné, když se lidé sejdou, protože mají společnou vášeň a je jim jedno, jak jsou odlišní, ať už ve vzhledu nebo v povaze a názorech… Je to neskutečně osvěžující.
 
Kromě kávy jsem ochutnala mimo jiné i espresso gintonic. Káva tento klasický drink posouvá na úplně nový level.
 
Dalším skvělým doplněním celého festivalu bylo spoustu firem, které prodávají doplňky ke kávě či hrnečky. Mě osobně velmi zaujal Clap design.
 
Když jsem čekala na pražírnu kávy doubleshot, abych si dala kávu i u nich, jeden z baristů nám připravil speciální alkoholický nápoj, abychom si zpříjemnili čekání. Přiznám se Vám, že nemám ponětí, co to bylo, ale bylo to neuvěřitelně dobré!
 
 
Než jsem se nadála, bylo odpoledne a přede mnou byl další workshop – tentokrát Aeropress, chemex a drip vedený baristkou z Mamacoffee ve Vodičkové a já z něj byla nadšena. Informace, které jsem se dozvěděla byly pro milovníka kávy, který si chce tyto alternativní způsoby zkoušet doma sám, naprosto dostačující.
 
 
Všechny kávy jsme my, účastníci worksopu, opět mohli ochutnat a zjistit, co nám vyhovuje nejvíce.
 
 
Ke konci jsem byla už značně překofeinovaná (což jsem mimochodem i teď, když tohle píšu), ale hrozně jsem se těšila na představení mladé pražírny Candycane Coffee, a tak jsem se vydala k baru, kde měli být.
 
 
Z celého představení udělali fantastickou show, všichni byli sladění, komunikovali s publikem a ještě nám povyprávěli, jak pražírna vznikla. Byla jsem nadšena, že plánují mít vlastní “místo činu” v Hostivaři, protože tato lokalita žalostně potřebuje políbení kávovou kulturou a navíc to není daleko od mého domova. No, kluci, budete mě tam mít asi často.
 
 
Candycane Coffee bude mimo jiné pořádat i kávové kurzy, takže se máte opravdu na co těšit.
 
Podtrženo sečteno jsem z letošního ročníku opravdu naplněna pozitivní energií. Byl to krásný den a závidím těm z vás, kteří se zítra ještě na festival podívají.
 
 
P.S.
Co takhle vydat se na výlet s Colt Brew?
 
Hybernská 998/4, 110 00 Praha-Nové Město, Česko

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *