neděle 26. listopadu 2017

Čerstvě pražená káva - Michal Jakoubek

Znáte ty nepříjemné dny, kdy se Vám nic nedaří, nic nevychází podle plánu a Vy byste nejraději na všechno rezignovali a zalezli si ideálně do postele a “dělali, že nejste”? No, tak přesně takový den jsem nedávno měla (a k tomu byla lezavá zima, šero a začalo mrholit…). Procházela jsem v tu dobu centrem Prahy a v hlavě mi běželo vše, co dnes ještě musím stihnout. V tu chvíli se na mé pochmurné cestě tímto dnem plným povinnostmi objevilo světýlko naděje. Otočila jsem se na svou kamarádku: “Co kdybychom si daly na chvíli pauzu?” Odpověď ani nebyla nutná.


Po chvíli jsme šly po mokrých dlaždicích v Truhlářské ulici směrem ke kávovému obchůdku, ze kterého jsem nedávno dostala balíček zrnkové kávy z Ethiopie a byla to asi ta nejlepší, jakou jsem doma za poslední dobu měla. Po chvíli se před námi objevil rohový dům s nebesky modrou barvou a dřevěným obložením u vchodu do Čerstvě pražené kávy. Vstoupily jsme do malého prostoru a okamžitě na nás dýchlo teplo a pozitivní energie. Malý, dřevem obložený obchůdek s doplňky a fotografiemi z první republiky, na kterých se usmívá Oldřich Nový a Adina Mandlová, Vás doslova pohltí svou atmosférou. Méně je zkrátka někdy více. Přistoupily jsme k pultu, odkud se na nás už z dálky usmívala baristka a začaly si prohlížet nabídku káv na tabuli nad námi.


“Já si dám cappuccino.” Rozhodla jsem se nakonec. “A dáte si to větší (- to jest z 18g kávy)?” Usmála se na mě slečna. “Ano!” Řekla jsem rozhodně. Ten den to bylo opravdu nutné. “Ještě se Vás zeptám, z jaké kávy si ho dáte?” Dodala slečna a poté mi vysvětlila, že si můžu buď dát jejich klasickou směs, anebo speciální nabídku, která se obměňuje a tento den mají Mexiko a Guatemalu. “Tak já zkusím to Mexiko.” Poprosila jsem slečnu. Má kamarádka zvolila Guatemalu a dala si espresso lungo.


Během toho, co slečna prováděla magický a voňavý rituál přípravy kávy, jsme se rozhlížely po vitrínkách obchodu a byly fascinovány množstvím tabulkových čokolád, nástrojů na přípravu kávy a hlavně - samotnou kávou. Co nás zaujalo bylo velké množství ochuceného kakaa v krabicích ve vitríně vlevo. Mají třeba marcipánové! Slečna nám dokonce otevřela krabici, ve které bylo čisté kakao s kousky nejspíš onoho marcipánu, abychom si mohly přičuchnout. No, vonělo božsky!

Nakonec jsme si vzaly své kávy a posadily se k skromnému stolku pod Oldřicha Nového a začaly si pořádně vychutnávat naši kávu. Mé cappuccino bylo skvělé, v tomto příjemném místě odpočinku opravdu vědí, co dělají. Chutnalo po čokoládě, bylo jemné a na konci příjemně nahořklé. Pro tehdejší vlhký a chladný den bylo jako stvořené.


Když jsem pak ochutnala espresso lungo od své kamarádky byla jsem nadšena stejně, jako u mého cappuccina. A to je, co říct, protože u káv na bázi espressa preferuji spíše jejich varianty s mlékem. Guatemala měla ovocnější chuť a byla taková energičtější a opravdu příjemná a vůbec mi nepřišla kyselá.


Tento kavárno-obchůdek mi opravdu neskutečně zvedl náladu a dodal sílu na zbytek ještě dlouhého dne. Miluji místa, kde si s Vámi barista/ka popovídá, vysvětlí Vám, co mají za kávy a je na něm/jí vidět, že to co dělá, dělá s láskou a nadšením.

No, a kdybyste sháněli kávu domů, víte kam zavítat. Čerstvě pražená káva je totiž projekt, který má už patnáctiletou tradici, kdy distribuovali svou kávu do restaurací či na různé filmové kateringy. Později se však rozrostli, a tak vznikl tento obchůdek.

Takže pokud chcete chvilku odpočinku, ale nemáte během dne čas na dlouhé vysedávání ve větších kavárnách a budete v centru, rozhodně se zastavte u milovníků a odborníků na kávu v Truhlářské. Určitě Vám zvedne náladu tak jako mě…

P.S.

Všechna ochucená kakaa si můžete dát i přímo v krámku.






Truhlářská 1098/33, Nové Město, 110 00 Praha-Praha 1, Česko

Žádné komentáře:

Okomentovat