středa 30. srpna 2017

L'artigiano del Gelato - Perugia, Itálie

Tentokrát Vám dám “ochutnat” gelato až z Itálie. Nedávno jsem totiž navštívila město Perugia, kde se mi do cesty zapletla malá gelaterie L’artigiano del Gelato. Dáte si?


Malou a roztomilou gelaterii najdete přímo na Náměstí. Poznáte ji (kromě názvu) podle malé bíle lavičky, na které budou většinou sedět spokojení Italové a pochutnávat si na chladivé dobrotě. Když jsem je tam tak viděla s jejich spokojenými výrazy, nešlo nevydat se směrem dovnitř.

Za pultem s tak alespoň 25 druhy gelata stála malá, drobná a usměvavá slečna. “Buongiorno!” Pozdravila nás. My jsme ji to oplatili a začali si prohlížet gelata. Měli tu snad všechny, na které si vzpomenete (no, vlastně asi spíš nevzpomenete…) - lískový oříšek, vanilka, čokoláda, mléko s karamelem, broskev, meruňka, mango, jahoda, malina, straciattela, smetana, pistácie, skořice, cookies, káva a spousta dalších… Určitě byste si vybrali.

Můžete si samozřejmě škrábaný kopeček dát jak do kornoutku, tak do kelímku (a malý postřeh od neznalce italštiny - mnohdy je vysvětlení, že chcete kornoutek a ne kelímek těžší, než cokoli jiného). Ozdobit si pak gelato můžete nechat čokoládou nebo karamelem a posypat třeba lentilkami, kousky čokolády či oříšky. Avšak oplatku dostanete jen tak.

Nakonec se nám podařilo vysvětlit “italsky”, co chceme (slečna sice anglicky uměla, ale my se tvrdohlavě rozhodli, že v Itálii, se budeme dorozumívat ital… no, buďme upřímní, bylo to všechno, jen ne italština). Vydali jsme se směrem ke středu náměstí, kde jsme se posadili na kamennou zídku a spokojeně mlsali. 

První kornoutek byl s pistácií a skořicí. Skořice byla vynikající, avšak pistácie byla jednoznačně vítězkou. Hodně mi připomínala pistácii z Pražského Créme de la Créme, takže pokud si chcete na chvíli připadat “jako v Itálii” skočte si na gelato tam. 


Druhý kornoutek obsahoval samozřejmě také pistácii avšak doplněný cookies. U cookies jsem se trošku bála, že to bude to klasické “cookie”, co si dáte všude, avšak byla jsem mile překvapena. Chutnala trochu jinak a nebyla ani zdaleka tak sladká.


No, zkrátka ve spojení s krásným historickým městem se nedalo nic namítat. I když… v Itálii se mi zatím nepodařilo narazit na gelaterii, kde by nebylo dobré gelato. Možná štěstí? Nebo jsou Italové zkrátka mistři gelata? Co myslíte?

P.S. 

Pro takové italštinou nepolíbené osoby jako jsem já - název znamená něco jako “řemeslné gelato”.



2 komentáře:

  1. Ta vypadá úplně úžasně :) hned bych si jí dala...

    www.terripeterk.com

    OdpovědětVymazat