čtvrtek 11. května 2017

Zmrzlinové šílenství - Florencie

Jet do Florencie a psát pouze o kávě by mi mé chuťové buňky asi dlouho neodpustily. Stejně jako rychlé a malé espresso k Itálii patří ještě jedna dobrota - zmrzlina. Využiji tohoto faktu, abych Vás seznámila s mým budoucím plánem n články na léto. Rozhodla jsem se, že Vám budu dávat tipy, kde si dát dobrou zmrzlinu. Mám to se zmrzlinou totiž doszt podobně, jako s kávou. Nikdy jsem ji moc nemusela, až do doby, kdy jsem ochutnala gelato. Gelato totiž není zmrzlina!


No a gelato je v italských uličkách na každém rohu. Narozdíl od České Republiky se Vám ovšem jen zřídka stane, že byste narazili na nějaké, u kterého byste si řekli: “Hm… no nic moc.” Každá příchuť opravdu chutná, jako ingredience, které byste v ní předpokládali.

Mé úplně první zmrzlinové přivítání proběhlo vedle Duomu, kde jsme se zastavili u rozkošné zmrzlinárny a pekárny. Nespočet příchutí nám nedovolil jít dál a my se nakonec rozhodli ochutnat. Předem Vás varuji, porce italského gelata jsou opravdu, ale opravdu OBROVSKÉ! (Rozhodně si ji nedávejte před obědem!) 

Kornoutek je pomalu větší než vaše celá ruka a kopečky na něm by mohly konkurovat velikosti hlavy. Přestože se pak v půlce cítíte naprosto přesycení, nemůžete přestat a nakonec sníte úplně všechno. Avšak zpět k prvním zmrzlinám - vyhrála příchuť jahoda a karamel. 


Ráda bych ještě dodala něco k oněm gigantickým kornoutům… Často se mi stává, že zmrzlina mi chutná, ale podivně plastověchutnající kornoutek mi zkazí celý zážitek a nakonec ho nesním. Tady jsou kornoutky opravdu ňamka (o to větší, když jsou ozdobené čokoládou anebo ořechy!).

Další fantastickou a osvěžující příchuť (s tím výborným ořechovým kornoutkem) byla mango a lesní ovoce. Při prvním ochutnání jste měli chuť se zakřenit, protože rybíz byl v gelatu opravdu cítit, ale po chvíli Vás ukonejšila sladká chuť cukru a vše bylo zase v klidu. No a mango? Kdo by ho nemiloval!


Druhý den jsme se zastavili u Ponte Vecchio, a když jsme se prodrali hustým davem, uviděli jsme neskutečně obrovské množství zmrzliny. No a co udělá uchozený člověk, když tohle uvidí? Správně, dá si zmrzlinu! A byla výborná, příchuť siciliana mi doslova vyrazila dech. Je to sušené ovoce, oříšky a všemožné jiné sušené vymoženosti. Mňam! 


No a místní vanilková zmrzlina? Fantazie! Po všem tom jsme si nedokázali představit něco lepšího. To jsme ale ještě nevěděli, co nás čeká další den…


P.S.

Poslední den jsme byli překvapeni velice zajímavým konceptem “zmrzlin na špejli”, které jsme samozřejmě hned ochutnali. Lákají Vás také?






3 komentáře:

  1. Teď tě mám ještě radši. Miluji zmrzliny :):)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeeee :) tak to mám radost! Těš se na léto, znrzlinočlánků bude požehnaně 🙈🍦

      Vymazat
  2. Strašně mám ráda zmrzlinu! máš nádherný článek! :)
    https://svetocimablondynyazrzky.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat