čtvrtek 4. května 2017

Kavárna Pražírna

Nedávno jsem s hrůzou zjistila, že přestože ji mám tak ráda, jsem stále nenapsala o Pražírně! No, tak jsem se rozhodla, že to musím okamžitě napravit!


Když vstoupíte do kavárny, máte pocit, jako byste se ocitly v pohodlném úkrytu, kde přečkáte neklidné chvíle. Ještě než sestoupíte po schodech dolů, máte krásný rozhled, a tak můžete atmosféru kavárny vnímat jako jeden harmonický celek. A když sejdete dolů, máte několik možností, co udělat dál.


1. Můžete se vydat hned k poličce po levé straně a začít si prohlížet aktuální nabídku pražených káv v pytlíčkách a přemýšlet, jakou si vezmete s sebou domů, a jestli si ji necháte namlít anebo ne.

2. Nevydáte se doleva, ale ihned doprava k baru, kde se dlouze zadíváte na nabídku káv, a potom si konečně jednu vyberete a dáte si ji s sebou. Mezitím, co budete na svou kávu čekat si ještě všimnete, že za rohem je lednička s dorty a sendviči a najednou se ocitnete před ní a máte vysokou šanci, že si vlastně ještě doobjednáte s sebou něco na zub. Když Vám pak s úsměvem dají vaši kávu, vydáte se na cestu, ať už jdete kamkoliv, se spokojeným výrazem na tváři.

3. Půjdete rovně a posadíte se k jednomu ze stolků a ať už jste sami nebo s doprovodem, začněte vášnivě pročítat nabídku pití a jídla a nastane podobné dilema, jako v případě 2., kdy se nemůžete rozhodnout, jakou kávu si dáte. V tomto případě se Vám pak velmi často stane, že si objednáte kávu s mlékem (nejspíš flat white). Z kavárny pak odcházíte opět se spokojeným výrazem na tváři.


4. Projdete první místností, pozastavíte se u ledničky s dorty a sendviči po Vaší levici, pokocháte se a zmapujete dnešní nabídku a pokračujete dále. Dostanete se do místnosti, která má vzadu vyvýšenou podlahu a vy po schůdku vystoupáte k prvnímu stolku nalevo, kde se posadíte a budete se chvíli dívat na krásné staré křeslo a malý stolek, na který byste si nejspíš sedli, kdybyste šli do kavárny sami. Vy ale v tomto případě přijdete s přítelem či přítelkyní a objednáte si kávu, limonády a později i polévku (kterou si nestihnete vyfotit, protože máte takový hlad, že na to úplně zapomenete). Stejně jako v případech 2. a 3. odcházíte nakonec s úsměvem na tváři.


5. Budete postupovat stejně, jako v případě 4., avšak místo doleva se po pár schodech vydáte doprava a posadíte se za dlouhým stolem k malému sezení vedle topení. Tuto variantu provedete především v chladných, zimních měsících a objednáte si něco opravdu hřejivého (třeba dvě latté). Když budete postupně rozmrzat, všimnete si, že vedle Vás je obrovský stroj na pražení, u kterého je ovšem tma, a tak začnete mít pocit, že výroba kávy je vlastně tajným magickým procesem a možná právě proto, ji zde mají tak výbornou.

6. Tato varianta je potenciálně nejvíce časově náročná a možná pouze v letních měsících. Projdete totiž celým “areálem” Pražírny až dozadu, kde je dvorek. Je to hotová oáza - je tam klid, ticho a pohoda. V této variantě si nejspíš k pití objednáte něco ledového. Třeba ledovou filtrovanou kávu? A k tomu vinný koktejl s limetkou? No a co ale na zub? Mini kokosové kuličky! Opět se opakuje scénář se spokojeným výrazem na tváři.


Varianty je možné libovolně obměňovat a na jejich pořadí samozřejmě nezáleží - vždy to bude mít silně euforizující a povznášející efekt. Pražírna je prostě místo mnoha tváří, kde si kromě kávy můžete dát i rychlý oběd.

P.S.
Velmi lákavé je sloučit jednu z možností 3.-6. s možností 2. či 3. - takže vzhůru do Pražírny! Avšak pozor, je silně návyková.



4 komentáře:

  1. Veľmi sa mi páčia v akých krásnych pohároch nosia vodu s citrónom :) vyzerá inak táto kaviareň zaujímavo

    OdpovědětVymazat